Pep Gimeno ‘Botifarra’

Pep Gimeno ‘Botifarra’

cropped-pep-gimeno-botifarra-fx-mercade5297b.jpg

Nascut a Xàtiva l’any 1960, amb només 16 anys començà a recórrer els pobles de les comarques centrals valencianes cercant les persones que conservaven viva la memòria de la música tradicional, i les enregistrava per poder difondre les cançons a través de les actuacions en directe i, amb el temps, fixar-les a través dels discos. Una tasca que començà amb la formació Sarau, l’any 1985, amb el disc Balls i cançons de la Costera, i que tingué continuïtat a través de l’Escola de danses de Xàtiva.

La gran personalitat d’aquest “cantaor” el converteix en un comunicador irrepetible; un home senzill que es nega a tindre telèfon mòbil, carnet de conduir o internet; un artista que mai diu no a una col·laboració amb músics i que manté intacte el realisme malgrat el seu èxit (“cal tindre els peus a terra i aquestes coses, com pugen, baixen”).

La seua és la història d’algú que plantà la llavor en un erm (“quan nosaltres començàrem, la música tradicional era un paisatge en ruïnes”, adverteix Vicent Torrent, del grup Al Tall); “Botifarra” és el responsable d’haver provocat en la gent “un atac de dignitat que em fa sentir content de ser valencià”.

Publicat per Fundació Cultural CdM

Centre internacional per a la música, la tradició i el patrimoni de la Corona d'Aragó