PROGRAMACIÓ | 9 de febrer


9 febrer 12h | Auditori Vicent Torrent

La demanà

Grup de Ball de Torrent

La demanà és l’escenificació d’una tradició encara recordada per alguns. Dos families que s’uneixen en un ambient festiu on la dansa, la història i la tradició fan gaudir a tot el públic.

En aquesta tradició la família del nuvi l’acompanyava a la casa de la família de la núvia per a formalitzar la demanada de mà “la demanà” i on es presentava el dot aportat per la família.
Tot això intercalat amb escenes típiques de la València del S. XVIII i els balls tradicionals de l’època.

Entrada lliure fins a completar aforament


Sobre el Grup de Ball de Torrent

Va ser així com en uns anys un grup de dones motivades per mantindré vives les seues arrels s’uniren per aprendre aquest ball, L’U i Dos de Torrent i fou en 1973 quan sorgeix per primera vegada el Grup de Ball de Torrent. Aquest primer grup compost per torrentines i torrentins assistiren a diferents actes com les presentacions de les Falleres Majors de Torrent, el Cant de l’estoreta…. poc a poc creixeren en tots els nivells. Cada vegada eren més, la rondalla es feia més gran i les actuacions eren més nombroses. És quan es desperta en el grup la inquietud per recuperar la indumentària tradicional i les històries que antigament tenien una transmissió oral. En el seu afany per mostrar la riquesa de la nostra terra, organitza per primera vegada la missa valenciana. Una missa cantada a ritme de folklore valencià que enguany es celebra anualment en l’Església de L’Assumpció de la Nostra Senyora de Torrent. Va iniciar també la tradició de ballar-li a la Mare de Déu dels Desamparats. El grup acompanya a la Verge i li balla el dia gran de la processó el segon diumenge de maig. Acte de gran pes en la programació d’actuacions de cada curs ja que compta amb la participació de les Falleres Majors de Torrent i les seues Corts d’Honor. Ha col·laborat en la gravació de música valenciana i en la primera missa en llengua valenciana de la Basílica de Sant Pere del Vaticà i ha participat en multitud de festivals autonòmics, nacionals i internacionals. En el 2013 el grup celebrà el seu 40 aniversari amb una gala benèfica i aconseguí recaptar vora 1500€ que varen ser donats a la Creu Roja de Torrent. Participa en les festes patronals de Torrent i organitza les ja conegudes danses “Ciutat de Torrent” on participen grups de tota la comunitat. Actualment el grup continua amb la investigació i recuperació de balls, indumentària valenciana, història i tradicions que mostren en els espectacles per a que el públic mai oblide la seua procedència.


Vols seguir l’actualitat del festival?