PROGRAMACIÓ | 5 de febrer


5 febrer 20h | Antic Mercat de Torrent

La seda ilustrada

Mozart vs. Martín i Soler

Soler i Mozart van coincidir en vida en els diferents ambients musicals centreeuropeus de finals del segle XVIII i tots dos van ser referent musical de la seua època. El programa de concert ofereix àries italianes de Martín i Soler i un cicle de cançons de Mozart, obres d’especial intimitat i del caràcter galant que va predominar en l’esperit burgés de l’època. Entre tots dos compositors trobem alguns punts en comú i els dos adopten el llenguatge propi de l’època, transformant-lo i enriquint-lo segons el geni i personalitat propis. No és arriscat aventurar una certa rivalitat entre tots dos durant la seua època vienesa. La música de Martín el spagnuolo va gaudir d’ampli reconeixement en el seu moment en tota Europa, fins al punt que en el Don Giovanni del geni salzburgués hi ha una inclusió explícita d’una de les melodies d’Una cosa rara del valencià Martín i Soler, òpera que va despertar una moda de vestir a l’espanyola a la Viena del segle XVIII.

Intèrprets

Carmina Sánchez, soprano
Carles Magraner, viola da gamba i direcció
Robert Cases, guitarra romàntica

www.capelladeministrers.es


Entrada lliure fins a completar aforament

Carmina Sánchez, soprano

És graduada en l’especialitat de Cant en el Conservatori Superior de Música de València Joaquín Rodrigo amb Ofelia Sala i el Màster d’Interpretació de Música Antiga de la ESMUC. Recentment, ha sigut guardonada amb el Primer Premi del 2n Concurs Internacional de Canto “Martín i Soler”. Ha actuat en l’Òpera Nacional de Grècia, en la Cité de la Musique (París), en el KKL Lucern (Suïssa), en el Teatre Ristori a Verona, en el Palau de la Música (Barcelona i València), en el Teatre Calderón (Valladolid), a l’Auditori de Saragossa i en el Palau de les Arts (València), entre altres. És integrant de la Capèlla Reial de Catalunya (dir. Jordi Savall), de Musica Ficta (Raúl Mallavibarrena), Al Ayre Español (Eduardo López Banzo) i Música Trobada (Francesc Valldecabres). També, ha participat amb la Jove Orquestra Nacional d’Espanya (dir. Cristóbal Soler) i l’Orquestra Simfònica de Bankia (dir. José Sanchís).

Carles Magraner, direcció
Carles Magraner és per ser un músic sincer que al llarg dels trenta anys que porta al davant de Capella de Ministrers ha evolucionat al mateix temps que ho feia la interpretació de la música antiga, ansiós al principi de recuperar en la mesura del possible el passat sonor, convençut avui en dia que la música, siga quina siga la seva època, és un camp obert a la experimentació que admet múltiples lectures que no reneguin per res del rigor i de la sensibilitat cap a les fonts. Lectures que parteixen del propi context de l’artista, del seu arrelament en el present i de la necessitat de comunicar-se amb un públic a través d’un repertori no sempre fàcil. A Carles Magraner li preocupa imprimir vida i veracitat al repertori que interpreta. Partint dels materials que li arriben del passat la seua proposta és presentar-los com objectes d’un museu en renovació constant, procurant que els nostres sentits, i molt en particular l’oïda, dirigeixin la seua atenció cap a determinats aspectes de l’objecte sonor original de manera que pugen seguir captivant l’atenció, com ho va fer en el passat.

Robert Cases, guitarra romàntica
Després de completar els estudis de guitarra al Conservatori Superior “Joaquín Rodrigo” de València, Robert Cases comença la seva especialització en música antiga amb Jesús Sanchez, a Madrid. Posteriorment es desplaça al Conservatorium van Amsterdam on estudia amb Fred Jacobs i es llicencia al Koninklijk Conservatorium a La Haya sota la tutela de Mike Fentross i Joachim Held. Degut a la seva intensa experiència amb la guitarra clàssica i els instruments antics de corda polsada, ha estat becat per la Spanish Guitar Foundation per recuperar la guitarra de 10 cordes.

Vols seguir l’actualitat del festival?