

Capella de Ministrers
Intèrprets
Iman Kandoussi, veu
Carles Magraner, rebec/violas
Robert Cases, arpa/rubab/llaüt
Aziz Samsaoui, kanun/saz/oud
Kaveh Sarvarian, nay/tombak
Miguel Ángel Orero percusiones
Entrades a la venda ACÍ
Diumenge 12 febrer 19h | Auditori de Torrent
El collar de la paloma
Sobre l’amor i els amants
Ibn Hazm de Córdova va nàixer en 994 i va viure els anys més crítics de l’islam andalusí. El seu temps va presenciar la dissolució del califat i la formació de les taifes que havien d’accelerar el declivi del poder musulmà a la Península ibèrica. Ell és el testimoni privilegiat d’aquests esdeveniments, i en dona fe amb una obra enciclopèdica, fecunda i rica. El collar de la coloma —en àrab طوق الحمامة, Ṭawq al-ḥamāma— és una obra del segle XI escrita en àrab i en prosa per Ibn Hazm. L’amor és el fil conductor entre tots els temes interessants que tracta. L’amor ha acompanyat l’autor durant els anys viscuts i ara mou el seu record; és el motiu sobre el qual reflexiona vitalment i filosòficament. És un llibre de reflexions sobre la vertadera essència de l’amor i intenta descobrir què té de comú i d’immutable al llarg de segles i civilitzacions d’influència neoplatònica, anomenat «amor udhrí», i inclou detalls autobiogràfics. És també un diwan o una antologia poètica de tema amorós. S’hi exposen alguns aspectes de l’experiència amorosa, de manera que constitueix un testimoniatge de primera mà de la vivència de l’amor a al-Àndalus durant la dinastia omeia. Va ser escrit a Xàtiva cap a 1022. El títol complet de l’obra és El collar de la coloma – sobre l’amor i els amants i reflecteix el costum en la literatura àrab del moment de crear títols ornamentals: la coloma és bonica, però el collar que porta és el que l’embelleix, de manera que representa la bellesa màxima.
GUANYADORS DELS PREMIS ICMA 2023
Capella de Ministrers
Des de la seua creació l’any 1987, el grup Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, ha desenvolupat una important tasca investigadora i musicológica en favor del patrimoni musical espanyol, des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX. El resultat, transformat en testimoniatge musical, conjuga a la perfecció tres factors clau: el rigor històric, la sensibilitat musical i, molt especialment, un incontenible desig de comunicar-nos i fer-nos partícips d’aquestes experiències.
L’activitat concertística de la formació ha sigut molt intensa des de l’inici de la seua activitat, recorrent les millors sales de música d’Espanya: Auditori Nacional d’Espanya, Palau de la Música de València, Palau de la Música Catalana, Auditori de León, Teatre de la Maestranza, L’Escorial, Centre Conde Duque, Auditori de Castelló, Teatre Cervantes… Així mateix, ha participat en nombrosos festivals, d’entre els quals cal destacar el Festival de Música Antiga de Barcelona, Madrid Cultural 1992 (amb la recuperació de l’òpera Los Elementos d’Antonio Literes), Festival de Teatre Clàssic d’Almagro, Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, Festival de Peralada, Quinzena Musical Donostiarra, Veranos de la Villa (Madrid), Festival Grec (Barcelona), Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, Festival de Música Religiosa de Conca, Serenates a la Universitat (València), Festival Are More (Vigo), Festival Medieval d’Elx, entre molts altres.
