Programació | 11 de febrer

Capella de Ministrers

Intèrprets

Toni Aparisi, bufó
Carles Magraner, viola da gamba
Robert Cases, guitarra renaixentista

Entrada lliure i gratuïta fins a completar aforament.

Dissabte 11 febrer 20h | Antic Mercat de Torrent

El bufó de la reina

ESPECTACLE AMB DANSA

La superstició tradicional que els geperuts o deformes donaven bona sort queda ben reflectida pel fet que el bufó de la reina Germana de Foix ho fora i que en les corts europees la gepa siga objecte d’hilaritat però també de protecció. “El muerto más alegre es el cheposo, que dentro de la caja baila”. El canonge Ester és un personatge de El Cortesano de Luis Milà, geperut, còmic, que gaudeix de les llibertats de bufó, com aquells personatges permitius de les rondalles gregues o Puccinella a Itàlia… El bufó de la reina és un espectacle de tall crític i satíric en el qual es combina el text amb la música renaixentista i la dansa contemporània.

TEASER

Toni Aparisi

Intèrpret de dansa i teatre, coreògraf i director d’obres de dansa contemporània. Format en art dramàtic, performance, ioga i tècniques de dansa contemporània. Ha treballat per a multitud de coreògrafs nacionals i internacionals com Santiago Sempere, Rosángeles Valls, Vicente Sáez (entre altres).
És professor de dansa a la Universitat de València i crea peces per a la seua companyia TransferMove i per a Ananda dansa. Rep treballs per encàrrec per al Palau de la Música (València), Centre Coreogràfic de València, Companyia Arden. En els últims anys col·labora amb Capella de Ministrers tant en projectes pedagògics com artístics i ha estrenat peces com “A circle in the water”, “El Cortesà” (òpera), “El llibre de les bèsties” i “El bufó de la reina”.

Ha guanyat tres Premis Max, dos com a Millor Intèrpret i un com Millor Coreografia per Pinoxxio al costat de Rosángeles Valls. Té quatre Premis Abril a Millor Intèrpret Masculí de Dansa, i el Premi al Millor Intèrpret en els guardons Teatres de la Generalitat Valenciana. Guanyador de l’IV Certamen Coreogràfic de Madrid, Esment a Millor Intèrpret Masculí en el mateix Certamen i Beca per a la Merce Cunningham Dance Company (Nova York).

Capella de Ministrers

Des de la seua creació l’any 1987, el grup Capella de Ministrers, sota la direcció de Carles Magraner, ha desenvolupat una important tasca investigadora i musicológica en favor del patrimoni musical espanyol, des de l’Edat Mitjana fins al segle XIX. El resultat, transformat en testimoniatge musical, conjuga a la perfecció tres factors clau: el rigor històric, la sensibilitat musical i, molt especialment, un incontenible desig de comunicar-nos i fer-nos partícips d’aquestes experiències.

L’activitat concertística de la formació ha sigut molt intensa des de l’inici de la seua activitat, recorrent les millors sales de música d’Espanya: Auditori Nacional d’Espanya, Palau de la Música de València, Palau de la Música Catalana, Auditori de León, Teatre de la Maestranza, L’Escorial, Centre Conde Duque, Auditori de Castelló, Teatre Cervantes… Així mateix, ha participat en nombrosos festivals, d’entre els quals cal destacar el Festival de Música Antiga de Barcelona, Madrid Cultural 1992 (amb la recuperació de l’òpera Los Elementos d’Antonio Literes), Festival de Teatre Clàssic d’Almagro, Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola, Festival de Peralada, Quinzena Musical Donostiarra, Veranos de la Villa (Madrid), Festival Grec (Barcelona), Festival Internacional de Música i Dansa de Granada, Festival de Música Religiosa de Conca, Serenates a la Universitat (València), Festival Are More (Vigo), Festival Medieval d’Elx, entre molts altres.


Vols conèixer les nostres activitats?